AS Roma wint Conference League finale 2022 van Feyenoord

AS Roma heeft de finale van de Conference League 2022 gewonnen. De Italianen wonnen met een magere 1-0 door een doelpunt in de eerste helft.

Nicolo Zaniolo maakte in de 32e minuut het enige doelpunt en zorgde voor de eerste grote titel voor Roma. José Mourinho is hiermee de eerste coach die alle drie huidige bekers wist te winnen.

Vlak na rust raakte Feyenoord in de personen van Orkun Kökcü en Rui Patricio twee maal de paal, maar de bal wilde er niet in. Tot aan de 86e minuut wisten de Rotterdammers echter geen echt grote kansen meer te creëren.

Cyriel Dessers van Feyenoord is topscorer geworden van deze eerste editie van de Conference League. Tammy Abraham van AS Roma eindigde één doelpunt achter Dessers.

AS Roma speelt mede vanwege deze overwinning volgend seizoen in de groepsfase van de Europa League.

Opstellingen AS Roma en Feyenoord

AS Roma: Rui Patrício; Mancini, Smalling, Ibañez; Mkhitaryan (Sérgio Oliveira 17), Cristante; Karsdorp (Vina 89), Zaniolo (Veretout 67), Pellegrini, Zalewski (Spinazzola 67); Abraham (Shomurodov 89)

Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner (Pedersen 74), Senesi, Malacia (Jahanbakhsh 88); Til (Toornstra 59), Aursnes, Orkun Kökçü (Wålemark 88); Nelson (Linssen 74), Dessers, Sinisterra

Cijfers en statistieken van AS Roma en Feyenoord

22 jaar is Nicolo Zaniolo, de matchwinnaar van de finale. Hij is de jongste Italiaanse speler die in een grote Europese finale weet te scoren, na Alessandro Del Piero (destijds 22 jaar) in 1997 voor Juventus tegen Dortmund.

4 verschillende clubs heeft coach Mourinho naar een finale van een Europees toernooi geleid: Porto in 2003, Inter in 2010, Manchester United in 2017 en Roma in 2022. Hij won tevens al deze wedstrijden.

28 doelpunten scoorden AS Roma en Feyenoord, en beide clubs zijn daarmee de meest scorende teams uit de competitie.

10 doelpunten wist Cyriel Dessers van Feyenoord te scoren, waarmee hij topscorer van het toernooi werd.

1.008 wedstrijden duurde het voordat Mourinho maar liefst 6 goals om de oren kreeg. Het werd dit toernooi 6-1 tegen Bodo/Glimt.

1 seizoen als hoofdcoach heeft Arne Slot nodig gehad om een Europese finale te bereiken. In juli 2021 startte hij bij Feyenoord en in mei 2022 stond hij in de finale.

307 dagen zaten er tussen het 0-0 gelijkspel tegen Drita in Kosovo voor 2.400 toeschouwers en de finale tegen AS Roma.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 26-05-2022 18:37 | Bijgewerkt op: 26-05-2022 18:37 | Auteur: Patrick de Graaf

Reageren

Meer reacties tonen

Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

AS Roma heeft de finale van de Conference League 2022 gewonnen. De Italianen wonnen met 1-0 van Feyenoord door een doelpunt van Zaniolo in de eerste helft.