Conference League seizoen 2022/23 nummers, feiten en cijfers

Dit is het Conference League seizoen 2022/2023 in nummers: feiten en cijfers van dit seizoen.

2 Turkije was het enige land dat twee groepswinnaars voortbracht, İstanbul Başakşehir en Sivasspor.

3 Gent-aanvaller Gift Orban had slechts 3 minuten en 25 seconden nodig om een ​​hattrick te scoren tegen İstanbul Başakşehir in hun ronde van 16 terugwedstrijd - waarmee een nieuw record werd gevestigd voor de snelste treble in de geschiedenis van de UEFA-clubcompetitie.

4 Vier wedstrijden werden beslist door strafschoppen: Gent schakelde Qarabağ uit en Anderlecht versloeg Ludogorets in de knock-outronde play-offs, Basel versloeg Slovan Bratislava in de laatste 16 en Anderlecht speelde opnieuw in shoot-out-actie in de kwartfinales , maar deze keer vielen ze op AZ Alkmaar .

4 Fiorentina werd de eerste club die de finale bereikte van alle vier de grote UEFA-competities voor herenclubs: de Europa Cup/Champions League, UEFA Cup/Europa League, Europa Conference League en de Europa Cup Winners' Cup.

5 Tijdens de groepsfase versloeg Silkeborg FCSB tweemaal met 5-0 in een tijdsbestek van acht dagen. Ze slaagden er echter nog steeds niet in om de knock-outfase te bereiken.

6 West Ham vestigde het Europa Conference League-record voor de hoogste winstmarge in de knock-outfase door AEK Larnaca met 6-0 te verslaan in de ronde van 16.

8 The Hammers werden het eerste team dat zegevierde in alle zes hun wedstrijden in de groepsfase, evenals de langste winning streak van een Engels team in de UEFA-clubcompetitie, van de groepsfase tot de finale, met acht op rij.

9 Ballkani, Djurgården, Dnipro-1, Pyunik, RFS, Silkeborg, Slovácko, Vaduz en Žalgiris maakten hun debuut in een groepsfase van de UEFA-competitie. Kosovo, Liechtenstein en Litouwen waren voor het eerst vertegenwoordigd in een groepsfase van de UEFA-competitie.

12 Arthur Cabral is de topscorer aller tijden in de Europa Conference League, van groepsfase tot finale, met 12 doelpunten. Hij scoorde zeven keer voor Fiorentina en eindigde dit seizoen als mede-topscorer.

 

15 David Moyes werd de eerste Schotse coach die in 15 jaar tijd een UEFA-clubcompetitie won. De laatste was Sir Alex Ferguson toen hij in 2008 zijn tweede Champions League-titel pakte met Manchester United. West Ham scoorde dit seizoen ook in alle 15 wedstrijden in de competitie, inclusief kwalificatiewedstrijden.

18 AZ Alkmaar bereikte hun eerste continentale halve finale sinds het verlies van Sporting CP in de UEFA Cup 2004/05 laatste vier; ze werden deze keer ook geslagen en bezweken aan West Ham .

32 Door die halve finale te winnen, werd West Ham de 32e club die in drie of meer grote UEFA-finales verscheen.

33 Met 33 jaar en 289 dagen werd Giacomo Bonaventura van Fiorentina de oudste Italiaanse doelpuntenmaker in een Europese finale sinds de 36-jarige Paolo Maldini voor AC Milan toesloeg tegen Liverpool in de Champions League-finale van 2005.

36 Saïd Benrahma werd de eerste Algerijnse speler die scoorde in een Europese clubfinale in 36 jaar, sinds Rabah Madjer voor Porto tegen Bayern in de Europa Cup-finale van 1987.

37 Fiorentina scoorde dit seizoen 37 doelpunten in de eigenlijke competitie, negen meer dan Roma en Feyenoord in het eerste seizoen 2021/22.

40 Pepe Reina werd de oudste speler in de geschiedenis van de Europa Conference League, 40 jaar en 197 dagen oud, toen Villarreal in de laatste 16 tegenover Anderlecht stond .

44 Geen enkele doelman maakte meer reddingen in de competitie dan de 44 van Ali Şaşal Vural van Sivasspor.

58  West Ham wonnen hun eerste grote continentale trofee sinds de European Cup Winners' Cup 1964/65, waarmee een einde kwam aan een wachttijd van 58 jaar .

83 Jan Vertonghen van Anderlecht kwam 83 keer in balbezit voor zijn team, zes keer meer dan welke andere speler dan ook.

379 Er vielen dit seizoen 379 doelpunten in de competitie, een gemiddelde van 2,69 per wedstrijd.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 08-06-2023 08:49 | Bijgewerkt op: 08-06-2023 08:49 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Dit is het Conference League seizoen 2022/2023 in nummers: feiten en cijfers van dit seizoen.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

KPN