Conference League seizoen 2023/24 nummers, feiten, cijfers

Dit is het Conference League seizoen 2023/2024 in nummers: feiten en cijfers van dit seizoen.

1. Olympiacos, in hun 99e jaar van bestaan, zijn de eerste Griekse club die een senior UEFA clubcompetitie wint.

2. José Luis Mendilibar won zijn tweede Europese trofee op rij na het winnen van de Europa League vorig seizoen met Sevilla. De Spaanse coach heeft slechts 15 UEFA-wedstrijden in zijn hele carrière geleid.

3. Drie spelers noteerden hattricks in de Europa Conference League 2023/24: Gift Orban (Breidablik 2-3 Gent), Benjamin Nygren (Nordsjælland 6-1 Fenerbahçe) en Ayoub El Kaabi (Aston Villa 2-4 Olympiacos).

3. Dit is het derde en laatste seizoen van UEFA's nieuwste clubcompetitie onder het huidige formaat. Vanaf 2024/25 maakt de groepsfase plaats voor een League-fase en zal het officieel de UEFA Conference League worden.

4. Zrinjski stond 3-0 achter tijdens de rust tegen de halve finalisten van vorig seizoen AZ Alkmaar voordat ze vier doelpunten zonder antwoord scoorden in een sensationeel debuut in de groepsfase. De introductie van Zvonimir Kožulj in de rust was cruciaal, de middenvelder scoorde snel één terug en maakte later de winnende treffer.

6. De drie grootste overwinningen werden allemaal behaald tijdens de groepsfase: Nordsjælland 7-1 Ludogorets, Fiorentina 6-0 Čukarički en Eintracht Frankfurt 6-0 HJK.

8. Viktoria Plzeň hield acht keer de nul in hun tien wedstrijden, negen als je de verlenging en hun uiteindelijke verlies tegen Fiorentina in de laatste acht niet meetelt.

10. Nordsjælland behaalde tien punten in de groepsfase, inclusief die record-evenaring 7-1 overwinning op Ludogorets en een 6-1 zege tegen Fenerbahçe, maar kwamen tekort voor een plaats in de knock-outfase. Ludogorets en Fenerbahçe gingen door vanuit Groep H.

11. Olympiacos-aanvaller El Kaabi eindigde als topscorer van de Europa Conference League met 11 doelpunten in slechts negen wedstrijden in de competitie.

12. Club Brugge scoorde 15 keer en incasseerde slechts drie doelpunten tijdens de groepsfase, hun +12 doelsaldo is een record voor de competitie.

15. Vijftien kilometer scheiden het Georgios Karaiskakis Stadion van kampioen Olympiacos van de AEK Arena, locatie voor de finale.

16. Ayyoub Bouaddi werd de jongste speler die deelnam aan een van UEFA's huidige mannenclubcompetities toen hij voor LOSC Lille tegen KÍ Klaksvík speelde drie dagen na zijn 16e verjaardag.

18. De Tsjechische ploeg Plzeň werd pas de tweede team die een groepsfase van de Europa Conference League doorkwam met zes overwinningen uit zes en een volledige 18 punten, in de voetsporen van de winnaars van 2022/23, West Ham.

63. Mendilibar vierde zijn 63e verjaardag in stijl. Zijn Olympiacos-team leek uitgeschakeld na een 4-1 thuisverlies tegen Maccabi Tel Aviv in de laatste 16, maar ze behaalden een verbluffende 6-1 overwinning in de return. "Dat is het beste cadeau dat ik ooit heb gekregen," zei de Spaanse coach.

178. Honderdachtenzeventig clubs uit 54 nationale bonden namen deel aan de Europa Conference League 2023/24.

268. Fiorentina registreerde 268 doelpogingen in hun 13 wedstrijden in de Europa Conference League, met een gemiddelde van meer dan 20 per wedstrijd. De volgende hoogste in de competitie van 2023/24 was Aston Villa met 155.

5.000. Het stadje Klaksvík, waarvan het team KÍ de eerste vertegenwoordiger van de Faeröer-eilanden werd in een UEFA clubcompetitie groepsfase, heeft een bevolking van slechts 5.000. De amateurs, die Ferencváros en Häcken versloegen in de Europese kwalificatie, noteerden ook de eerste groepszege van hun land: 3-0 tegen Olimpija Ljubljana.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 31-05-2024 11:19 | Bijgewerkt op: 31-05-2024 11:19 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Dit is het Conference League seizoen 2023/2024 in nummers: feiten en cijfers van dit seizoen.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.