De geschiedenis van Twente FC

Sinds de oprichting van FC Twente in 1965 heeft deze voetbalclub veel goede en minder goede momenten gehad. Van bijna failliet gaan in 2003 tot landskampioen in het seizoen 2009/2010. Maar hoe is de club tot deze momenten gekomen? In dit artikel kijken we naar de tijdlijn van FC Twente: de hoogtepunten (waarop mensen veel weddenschappen plaatsten bij bookmakers en online goksites), minder goede tijden en bovendien kijken we naar een aantal van de beste spelers die deze club heeft voortgebracht.

De tijdlijn van FC Twente

In 1965 werd FC Twente opgericht nadat Sportclub Enschede en Enschedese Boys werden gefuseerd. Tijdens de eerste jaren na deze fusie had de club het niet gemakkelijk, maar in 1971 bereikte FC Twente de kwartfinales van de Inter-Cities Fairs Cup. Hier werden ze verslagen door Juventus. In 1972 en 1973 eindigden ze als derde, maar in 1974 wonnen ze dan toch eindelijk hun eerste titel. Ze wonnen de tweede plaats toen ze met 3-2 van Feyenoord verloren. Deze tweede plek was genoeg om ze een plekje in de UEFA-Cup te verdienen. FC Twente deed het tijdens deze competitie enorm goed, maar verloor de CFL-finale van Borussia Mönchengladbach.

In 1977 won Twente voor het eerst de Nederlandse beker en de jaren daarna gingen ook erg voorspoedig voor de club. Zodra de jaren 80 begonnen, verdween dit geluk en in 1983 werd Twente voor het eerst gedegradeerd, hoewel ze zich het volgende seizoen direct wisten te herstellen.

In 1998 verliet FC Twente hun oude Diekman Stadion voor het FC Twente Stadion.

Vervolgens won Twente in 2001 hun tweede grote trofee toen ze PSV Eindhoven versloegen en de Nederlandse beker wonnen. Dit hoogtepunt werd al snel opgevolgd door financiële problemen die het voortbestaan van de club bedreigden. Joop Munsterman werd toen als v voorzitter aangenomen en hielp de club de problemen uit.

In 2010 won Twente voor het eerst de Eredivisie. Dit hoogtepunt werd opnieuw opgevolgd door een aantal minder geode seizoenen en opnieuw financiële problemen. Het afgelopen seizoen (2022-23) speelde de club in de Eredivisie, de KNVB Cup en de UEFA Europa Conference League en hebben ze het zeer goed gedaan.

In al die jaren dat FC Twente heeft bestaan, heeft de club natuurlijk ook heel wat topspelers gehad die op hun eigen manier invloed hadden op de club. Lees verder om meer over deze spelers te lezen.

Theo Janssen

Theo Janssen speelde voor meerdere voetbalclubs, waaronder Vitesse en Ajax. Veel mensen denken graag terug aan zijn tijd bij FC Twente. Hij hielp de club immers om Nederlands kampioen te worden in 2010. Bovendien won de club de KNVB Beker en de Johan Cruijff schaal toen Janssen hier speelde. 

Blaise Nkufo

Blaise Nkufo heeft het hoogste aantal doelpunten van FC Twente op zijn naam tijdens zijn zeven jaar bij de club tussen 2003 en 2010. Bovendien hiel Nkufo de club meerdere titels binnen te slepen en werd hij meerdere jaren achter elkaar als de topspeler van FC Twente gezien voordat hij in 2010 de club verliet.

Epi Drost

Deze centrale verdediger werd in 2000 door fans van FC Twente verkozen tot speler van de eeuw. Hij speelde 423 wedstrijden voor de club in veertien seizoenen, van 1966 tot 1980, voordat hij aan het einde van zijn carrière als voetballer terugkwam om de club te coachen.

Hakim Ziyech

Hakim Ziyech stapte in 2014 over van sc Heerenveen naar FC. Twente. Hier scoorde hij tussen 2014 en 2016 meerdere doelpunten tijdens 76 wedstrijden. Bovendien was hij zelfs aanvoerder van het team. In 2016 verliet hij de club om voor Chelsea te spelen, maar hij had zeker zijn stempel gedrukt.

Theo Pahlplatz

Theo Pahlplatz was een aanvallende middenvelder die een enorm belangrijke rol speelde tijdens de beginjaren van Twente. Hij hielp de club in 1977 de tweede plaats voor de Nederlandse beker te bereiken. Tijdens zijn periode bij Twente speelde hij dertien keer voor Nederland, meer dan welke andere speler dan ook.

Eljero Elia

Eljero Elia staat bekend als een professionele voetballer die bij veel verschillende clubs heeft gespeeld. Tussen 2007 en 2009 speelde hij voor FC Twente en liet hij de wereld zien wat voor een talent hij had. In 2009 ging hij van FC Twente naar Hamburger SV en speelde hij onder andere voor Juventus en Southampton voordat hij zijn carrière afsloot bij ADO Den Haag.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 30-01-2024 19:41 | Bijgewerkt op: 30-01-2024 19:41 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!FC Twente heeft veel goede en minder goede momenten gehad. Van bijna failliet gaan in 2003 tot landskampioen in 2009/2010.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Voetbal bij Ziggo Sport