Verbod op goksponsors bezorgt Eredivisie financieel pijn

Het is iets meer dan een jaar geleden dat de Nederlandse kansspelautoriteit de markt openstellen voor particuliere aanbieders, en in die tijd hebben 's lands topvoetbalclubs de vruchten geplukt van sponsordeals met aanbieders van online weddenschappen. Maar nu er nieuwe regels zijn om deze sponsoring tegen 2025 geleidelijk af te schaffen, zitten de bestuursleden van deze teams in een lastig parket. 

Toen de Nederlandse regering vorig jaar de online gokindustrie openstellen, was het niet meer dan logisch dat Europa's topvoetbalclubs geboeid zouden raken door de mogelijkheden. In andere Europese competities, zoals de Premier League, zijn gokbedrijven de voornaamste sponsors geworden, en toen zij op de NL markt kwamen, zochten zij naar soortgelijke regelingen. Dit zou echter nooit lang duren. 

Toekomst van sport: sponsoring tussen nu en 2025 zal verdwijnen 

Minister Franc Weerwind heeft bij de ministerraad een wetsontwerp ingediend dat tot doel heeft de nieuwe beperkingen op reclame voor kansspelen in de komende drie jaar uit te breiden en nieuwe beperkingen in te voeren die geleidelijk over een periode van drie jaar worden ingevoerd. 

De Nederlandse toezichthouder kondigde deze nieuwe regels aan waardoor sponsoring tussen nu en 2025 geleidelijk zal worden afgeschaft. Dit is in lijn met soortgelijke verboden die in andere Europese competities worden ingevoerd. 

Vanaf januari 2023 zullen alle vormen van ongerichte gokreclame verboden zijn, zodat bedrijven nog wel online mogen adverteren, maar onder streng overheidstoezicht om kwetsbare personen te helpen beschermen. 

Vanaf 2024 zullen gokbedrijven in de tweede fase van de beperkingen geen sportevenementen meer mogen sponsoren, en een jaar later zijn shirtsponsoring en gokreclame op sportlocaties verboden. 

Een totaal verbod wordt verwacht tegen 2025 

In 2025 zal de laatste fase van de beperkingen van kracht worden, waarbij alle gok sponsoring en -reclame wordt verboden. Daarover lieten directeuren van voetbalclubs weten behoorlijk aangeslagen over te zijn. 

Deze geleidelijke aanpak is bedoeld om gokbedrijven de tijd te geven zich aan te passen, maar het betekent ook een financiële kopzorg voor directeuren van Nederlandse voetbalclubs die op deze inkomstenstroom zijn gaan vertrouwen. 

Geschat wordt dat maar liefst 40% van de totale inkomsten van de clubs uit de Eredivisie komen uit gok sponsoring, dus de nieuwe regels zullen een grote impact hebben. 

We zullen moeten afwachten hoe dit de komende jaren zal uitpakken, maar één ding is zeker: de dagen dat gokbedrijven voetbalclubs sponsoren zijn geteld. 

Wat gebeurt er in de rest van de wereld? 

Niet alleen de Eredivisie wordt door deze veranderingen getroffen, ook andere competities volgen dit voorbeeld. In Engeland heeft de Premier League al ingestemd met een soortgelijk verbod op gok sponsoring, en verwacht wordt dat andere competities dit voorbeeld de komende jaren zullen volgen. 

Evenzo is in Italië een regering decreet die in 2019 werd uitgevaardigd, verbood alle gok sponsoring van voetbalclubs. Dit verbod werd van kracht bij de start van het seizoen 2020/21. 

De dagen dat gokbedrijven voetbalclubs sponsoren zijn geteld, nu regeringen in heel Europa maatregelen nemen om kwetsbare mensen te beschermen tegen gokverslaving. 

Het verbod op gok sponsoring bezorgt sommige Eredivisie Bestuurders financiële hoofdbrekens. Hoewel de bedoeling achter het verbod goed was, heeft het een aantal onbedoelde gevolgen die moeten worden aangepakt.  

Zo moeten er nieuwe inkomstenbronnen worden aangeboord en betere afspraken worden gemaakt met de huidige sponsors. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze kwestie wordt opgelost en welke impact het heeft op het Nederlandse voetbal. 

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 25-07-2022 19:33 | Bijgewerkt op: 25-07-2022 19:33 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Het is een jaar geleden dat de kansspelautoriteit de markt openstelde voor particuliere aanbieders. Nu zijn er regels om deze sponsoring af te schaffen.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

KPN